Vitamine G: Daily Fresh Food werkt er graag aan mee
Grijs, groen en gelukkig. In wooncomplex Parc Imstenrade in Heerlen komt het mooi samen. De locatie creëert een ideale omgeving voor ouderen om op een vitale manier oud te worden
Een rijtje met G’s bovendien, waar goed en gezond eten mooi bij aansluit. Iets waar Daily Fresh Food, als vaste leverancier van dagelijks verse producten, graag aan bijdraagt. Joost Mullenders, manager horeca- en services bij Parc Imstenrade, en Alain Kusters, culinair adviseur bij Daily Fresh Food, vertellen over de bijzondere samenwerking op deze plek.
Gelegen op een heuvel met uitzicht over Parkstad, omringd door groen en bos en gevestigd in het statige monumentale pand van de vroegere ‘Vroedvrouwenschool’: Parc Imstenrade doet allesbehalve denken aan een woonzorgcomplex. Niet voor niets spreekt men hier van een residentie. Oftewel een woongelegenheid met ruime woningen, waar allerlei faciliteiten binnen handbereik zijn. Denk daarbij aan een winkel, kapper, fysiotherapie, wandel- en sportgelegenheden en een gevarieerd cultureel aanbod, dankzij de aanwezigheid van een eigen kunst- en cultuurcoördinator. “In aansluiting op de veranderingen in de zorg gaat er bij Parc Imstenrade veel aandacht uit naar welbevinden, het vergroten van zelfstandigheid en het leven kunnen leiden zoals de oudere het zelf wil. Wij staan hier voor een manier van wonen en leven gebaseerd op de Blue Zones, het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en Reablement. Het idee achter dit concept is dat je hier vitaal binnenkomt, vaak met partner. Mocht de zorgvraag gaandeweg toenemen, dan kun je die hier afnemen in de vorm van de aanwezige ‘wijkzorg’,” vertelt Joost tijdens een korte rondleiding. “Deze zorg wordt aan huis geleverd door eigen medewerkers die dagelijks aanwezig zijn. Het behoud van zelfstandigheid en eigen regie wordt daarbij zo lang mogelijk gestimuleerd.Op het terrein zijn daarnaast ook twee kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie."
Mooi wonen, alles binnen handbereik. Daar mag goed en lekker eten niet bij ontbreken. Sterker nog, met een eigen brasserie in het hart van het gebouw, waar dagelijks vers bereide maaltijden op het menu staan, is het iets waar op deze plek bijzonder veel aandacht naar uitgaat. Dat blijkt ook wel wanneer we rond lunchtijd brasserie ‘La Valeur’ passeren. Er klinkt gezellig geroezemoes. Zowel bewoners als gasten van buitenaf genieten hier van een driegangenlunch, al dan niet met een glas wijn erbij. Joost: “Ook daarin wijken we af van het meer standaard aanbod, zoals je dat wellicht vaak tegenkomt in woonzorgomgevingen. We zien La Valeur echt als een restaurant. Er werken horecaprofessionals, zowel in de keuken als in de bediening. Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag open voor lunch en diner. Tijdens de lunch ontvangen we dagelijks een vaste groep bewoners die een zogenaamd ‘Volledig Pakket Thuis’ (VPT) afnemen. Daarnaast verwelkomen we ook gasten van buitenaf. De ruimte is bovendien beschikbaar voor feesten, partijen en vergaderingen. Dat zorgt voor een mooie mix en dynamiek op deze plek.”
Bewoners die er om wat voor reden dan ook de voorkeur aan geven om in de eigen woning te eten, kunnen kiezen voor een bereide maaltijd aan huis. Deze maaltijden worden drie keer per week bezorgd en moeten in de eigen woning worden opgewarmd. In de kleinschalige woonvormen wordt dagelijks door medewerkers gekookt in de gezamenlijke keukens op de afdeling en in de villa, vaak met hulp van bewoners.
Voor al dat aanbod op het gebied van eten en drinken is Daily Fresh Food sinds circa twee jaar de partner van Parc Imstenrade. “Kwaliteit is heel belangrijk voor ons. Verse groenten, een goed stuk vlees of vis, dat willen we dagelijks kunnen aanbieden en onze gasten verwachten dit”, vertelt Joost over de keuze voor Daily Fresh Food. “Maar het is niet alleen de kwaliteit die mooi aansluit bij ons verhaal. Het is voor ons ook heel belangrijk om een partij naast ons te hebben die meedenkt en goed aanvoelt wat we nodig hebben.”
"Het snelle schakelen, het laagdrempelige contact en de onderlinge afstemming maken deze samenwerking voor ons heel waardevol," vervolgt Joost. "Voor de bewoners van Parc Imstenrade is eten meer dan alleen een maaltijd; het is een belangrijk moment van de dag. Naar het restaurant gaan wordt ervaren als een uitje, iets waar men naar uitkijkt en van geniet. Zo willen wij het ook aankleden." Daar zit meteen ook een uitdaging, bekent hij. “Het gaat immers vaak om dezelfde bewoners. Het liefst wil je hen elke dag verrassen en tegelijkertijd vertrouwde, stabiele kwaliteit leveren. Onze menukaart wisselt elke twee weken en biedt vier voor-, hoofd- en nagerechten. Op verzoek maken we ook speciale menu’s voor een feestje of een bijzondere gelegenheid. Dat vraagt nogal wat van ons team in het restaurant. Iets waar Daily Fresh Food zich van bewust is. Voor onze koks is het fijn dat ze regelmatig worden geïnspireerd met nieuwe menu’s en recepten. Samen kijken we hoe we duurzaam kunnen werken, bijvoorbeeld door het aanbieden van producten met een duurzaamheidslabel en lokale ingrediënten. Daily Fresh Food levert ook inspiratie voor gerechten met minder vlees, zodat we onze gasten een breed scala aan vegetarische opties kunnen bieden, zonder in te boeten op smaak."
Alain: “Voor ons is het inspirerend om te zien hoe serieus de medewerkers van Parc Imstenrade hun taak nemen. Ze hechten veel waarde aan kwaliteit en nemen de tijd en ruimte om echt iets bijzonders te serveren. Dat maakt het erg leuk om samen te kijken hoe we hen kunnen blijven ondersteunen en inspireren.” Joost: "De kunst van gelukkig ouder worden gaat in onze ogen hand in hand met goed eten en een gastvrije benadering. Daily Fresh Food begrijpt dat en helpt ons om daar elke dag invulling aan te geven."